## Ethiopian Pharmacists and Pharmaceutical Scientists Association in Diaspora (EPPAD) Annual Conference

## Saturday, September 4, 2021 Time: 09:00 am – 6:00 pm

Venue: CIVIC Center, 1 Veteran Pl. Silver Spring, MD 20910

Time	Presentation (Topic)	Speaker	Time	
8:00 AM9:00 AM	Registration & Breakfast	Pawlose/Eyob/Samuel/volunteers	60 min.	
9:00 AM9:05 AM	Introduction and Conference Logistics	Raniya Al-Matari, PhD (Vice-President)	5 min.	
Session I (Opening Remarks): 9:05 AM -10:05 AM Moderators: Mesfin Tegenu (MS, Rph)				
9:05 AM9:15 AM	Welcome and EPPAD: short Brief	Ermias Tilahun, PhD (President of EPPAD)	10 min	
9:15 AM – 9:30 AM	Opening Remarks	Ambassador Fitsum Arega	15 min.	
9:30 AM – 9:45 AM	Pharmaceutical challenges facing Ethiopia and efforts of the Ministry of Health undertaking	Lia Tadesse, MD (MOH, Minister)	15 min.	
9:45 AM – 10:00 AM	to resolve them  Development in Pharmaceutical sector of Ethiopia	Professor Tsige GMariam	15 min	
10:00 AM – 10:15 AM	New Drug approval process: Regulatory perspective	Missiratch Biable ( Director, Regulatory affairs)	15 min.	
10:15 AM – 10:45 AM	Panel Discussion	Session I presenters	30 min.	
Session II (Update fro	om EPPAD working groups): 10: 45 PM -12:00	PM Moderator: Gabriel/Eyob (P	harmD)	
10:45 AM -10:55 AM	EPPAD Philanthropy	Gabriel Daniel (Msc)	10 min.	
10:55 AM -11:05 AM	EPPAD Pharmaceuticals	Berhane Mewa (CEO)	10 min.	
11:05 AM-11:15 AM	EPPAD Education	Pawlose Ketema (PharmD	10 min	
11:15 AM -11:25 AM	EPPAD Traditional Medicine	Fekadu Fullas (Ph.D,)	10 min	
11:25 AM -11:35 AM	Regulatory /Pharmaceutical waste management/expire extension	Alemayehu Akalu (PharmD)	10 min	
11:35 AM-11:40 AM	The Ethiopian Nurses Association in North America (ENANA)	Mrs. Tsion Gebresellasie (president of ENANA)	5 min	
11:40 AM -12:00 PM	Panel Discussion	Session II Presenters	20 min	
12:00 PM – 1:00 PM Lunch Break/ Lunch will be served/Poster presentation				
	Expert Insights): 1:00 PM -3:00 PM Mo	derator: Professor Bisrat Hailemeskel		
1:00 PM-1:15 PM	Multidisciplinary Investigation Of Moringa stenopetala: Experiences and lessons learned through One Health-Ecohealth Approach	Asfaw Debella, Ph.D. (EPHI)	15 min.	
1:15 PM-1:30 PM	Contract manufacturing and its potential to enhance local manufacturing in Africa	Fitsum Sahle, Ph.D ( Senior Scientist at GSK)	15 min	
1:30 PM -1:45 PM	Partnership between local and big pharma companies for vaccine production in Africa	Ambaw Bellete (CEO of LHS and President/COO FerGene)	15 min	
1:45 am -2:00 PM	Ethiopian Pharmaceutical Association (EPA)	Tesfaye SEIFU (EPA President)	5 min.	
2:00 PM- 2:30 PM	Panel Discussion	Session III Presenters	30 min.	
Honor Award Moderator: Rania Al-Matari (Ph.D.)				
2:30 PM-3:00 PM			30 min	
Continuing Medical Education (CME) Program				
Session III: 2:30 PM – 4:00 PM Moderator: Professor Bisrat Hailemeskel				

3:00 PM – 3:30 PM	A new Shift in Diabetic management	Bisrat Hailemeskel (Professor)	30 min.	
3:30 PM – 4:00 PM	Health Lifestyle Strategy and practical approach of weight loss and more: "Experience with Ethiopian and Eritrean Clients"	Daniel Yohannes (PharmD)	30 min.	
4:00 PM - 4:30 PM	Pain management & hospice practices	Anteneh Habte (MD)	30 min.	
4:30 PM- 4:45 PM	Closing remark	Mesfin Tegenu (MS, Rph)	15 min.	
Networking Event/Refreshment will be served				
4: 45 PM -6:00 PM	Refreshment	All participant	75 min.	

2 CE Hours on Pain and Diabetic Management - Approved by ACPE for pharmacy license renewal

The **Howard University College of Pharmacy Office of Continuing Professional Education** is accredited by the Accreditation Council for Pharmacy Education as a provider of continuing. To access your CE certificate, please login to:

( https://hurxce.learningexpressce.com/index.cfm) until Sept 4, 2021.

CONTACT: Email: info@eppad.org; Twitter:@eppad1; Facebook:@eppad2018: LinkedIn: eppad